Ydinvoimalaitoksen turvallisen käytön perusta on osaava ja tehtäväänsä motivoitunut henkilöstö.
TVO järjestää jatkuvasti koulutusta ylläpitääkseen henkilöstönsä ja ulkoisen työvoiman ammattitaitoa ja osaamista. Sisäistä koulutusta järjestetään muun muassa laitos-, ydinvoima- ja käyttötekniikasta. Korkea osaamistaso saavutetaan esimerkiksi eri toiminnoille kohdennettujen koulutusvaatimusten, työnkierron, perehdyttämisen sekä työnopastuksen avulla. Jokaiselle TVO:laiselle on laadittu yksilökohtainen koulutussuunnitelma, joka sisältää muun muassa toiminnon, lupien ja erityisroolien koulutusvaatimukset.
Vuonna 2018 osaamisen kehittämisen tavoitteena erityisesti oli kehittää laitostuntemuskoulutuksia, jatkaa osaamiskartoituksen jalkauttamista sekä modernisoida verkkokoulutuksia. OL1:n ja OL2:n käytön koulutuksen päätavoitteena oli toteuttaa laadukkaat koulutukset etenkin laitosmuutoksista. Tavoitteet toteutuivat suunnitellusti.
Voimalaitoksen käyttöhenkilöstön koulutus on mittavaa ja jatkuu koko työuran ajan. OL1:n ja OL2:n ohjaajat osallistuivat vuonna 2018 kertauskoulutusohjelmansa mukaisesti keväällä ja syksyllä käytön koulutuspäiville ja simulaattorijatkokursseille.
Esimiestaitojen kehittämiseksi järjestettiin useita eri aihesisältöisiä esimieskoulutustilaisuuksia. Muutamat henkilöt suorittivat myös työnjohtajakoulutuksia sekä esimiestoiminnan erityiskoulutuksia.
Vuosihuollon aikaista perusosaamista kehitettiin kahdella erillisellä koulutuksella. Kulkuluvan ehtona olivat vuosihuoltoverkkokoulutus sekä käytännön harjoittelu (ns. mock up-teltta -koulutus). Näiden toimenpiteiden tarkoituksena oli kouluttaa konsernilaisille sekä vuosihuollon aikaan töihin tuleville TVO-konsernin odotukset liittyen laadukkaaseen työn suoritukseen sekä oikeisiin toimintatapoihin. TVO-konsernilaisia koulutettiin 828 henkilöä, alihankkijoita 1930 ja joista viranomaisia 55 henkilöä. Yhteensä koulutettuja oli 2758.
TVO pyrkii omalta osaltaan huolehtimaan osaamisen kehittämisestä, tiedostamalla myös oman tulevaisuuden tarpeensa uusien ydinenergia-alan osaajien työllistäjänä. Oppilaitos- ja opiskelijayhteistyötä tehdään esimerkiksi koulujen kanssa monin eri tavoin.
Konsernissa laaditaan vuosittain kattava vuosikoulutusohjelma, jossa huomioidaan toimintokohtaisten koulutusvaatimusten lisäksi muut erikseen organisaatioissa havaitut koulutustarpeet. Vuosikoulutusohjelma toteutui pääosin suunnitelman mukaisesti. Vuonna 2018 henkilöstöä koulutettiin yhteensä 13 813 päivää, eli keskimäärin 15,7 päivää jokaista TVO:laista kohden.
Tulokoulutuksen yleinen osa edellytetään kaikilta Olkiluodon ydinvoimalaitosalueella työskenteleviltä ja säteilysuojeluosuus kaikilta valvonta-alueella työskenteleviltä. Molemmat koulutukset on kerrattava kolmen vuoden välein. Tulokoulutuksen yleisen ja säteilysuojeluosuuden luvut sisältävät TVO-konsernin ja alihankkijoiden suoritukset. Vuoden 2018 aikana tulokoulutuksen yleisen osan suoritti yhteensä 3 585 henkilöä, joista 1 567 henkilöä suoritti koulutuksen kertauksen verkko-oppimisympäristössä.
Säteilysuojeluosan suoritti 1 701 henkilöä, joista 697 henkilöä suoritti koulutuksen kertauksen verkko-oppimisympäristössä. Molempia koulutuksia järjestettiin suomeksi ja englanniksi.
OL3-ohjaajien koulutus
OL3:n ohjaajat osallistuivat vuonna 2018 laitostoimittajan järjestämään koulutukseen sekä simulaattorin peruskurssin teoria- ja simulaattorikoulutuksiin. Vuoden 2018 aikana ohjaajat osallistuivat myös kertauskoulutusohjelmansa mukaisesti keväällä ja syksyllä käytön koulutuspäiville. OL3-ohjaajat työskentelivät vuoroissa laitostoimittajan ja TVO:n yhdistetyssä käyttöorganisaatiossa suorittaen järjestelmien käyttö- ja valvontatehtäviä sekä osallistuvat käyttöohjeiden tarkastukseen ja laadintaan. OL3-käyttöhenkilöstön lisensiointi suoritettiin vuoden 2018 loppupuolella.
Osaamiskartoitus
Osaamiskartoitusprojektia jatkettiin vuoden 2018 aikana arvioimalla toimintojen osaamisia sekä niiden kriittisyyksiä liiketoiminnan kannalta henkilöiden sekä esimiesten toimesta. Osaamisten arviointi on osana esimiesten ja henkilöiden välisiä navigointikeskusteluja. Osaamiskartoituksen tavoitteena on kartoittaa konsernissa tarvittavat osaamiset. Osaamiskartoituksesta saadaan arvokasta tietoa mahdollisista osaamisvajeista ja tätä kautta entisestään parannetaan tietoisuutta osaamisen kehittämisen parantamiseksi tarvittavista toimenpiteistä.