TVO-konsernissa toimitaan määriteltyjen periaatteiden ja arvojen mukaisesti, edistetään eettisesti kestäviä toimintatapoja sekä puututaan epäeettisiin toimintatapoihin ja tilanteisiin. TVO:n visiona on, että ydinsähkö on kilpailukykyistä, ja sillä on vahva asema TVO:n sähkönsaajien tuotanto- ja investointivalikoimassa.
Vastuullisen johtamisen ja toimintatapojen perustan muodostavat yhtiön arvot, joihin yhtiötason politiikat ja toimintaohje pohjautuvat. TVO:n tavoitteena on toimia vastuullisesti, avoimesti, ennakoiden ja jatkuvasti parantaen. Yhtiön hallitus hyväksyy muun muassa yhtiön strategiset tavoitteet ja toiminnalliset suuntaviivat, kuten yhtiön arvot, yhtiötason politiikat ja toimintaohjeen.
TVO noudattaa toiminnassaan voimassa olevia lakeja, viranomaisohjeita ja hyvän hallinnon periaatteita. Toiminta on myös STUK:n määräyksien ja ydinvoimalaitosohjeissa (YVL-ohje) esitettyjen vaatimusten mukaista. Kaikki TVO:lla työskentelevät ovat velvollisia noudattamaan lainsäädäntöä ja viranomaisten ohjeita ja määräyksiä, hyvän hallintotavan periaatteita ja TVO:n vapaaehtoisia sitoumuksia.
TVO on toiminnallaan sitoutunut edistämään seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:
Asetettavien tavoitteiden perustana on vakaan ja ilmastoystävällisen sähkön tuottaminen yhteiskunnalle sekä ympäristönäkökohtien haitallisten vaikutusten minimointi sähkön tuotantoketjun kaikissa vaiheissa.
TVO:n johtajien ja esimiesten tehtävänä on avata keskustelua TVO:n linjauksista ja niiden taustalla olevista arvoista ja vastuista sekä valvoa sitä, että kunkin vastuualueen tehtävissä noudatetaan lainsäädäntöä ja viranomaismääräyksiä. Juridisissa ja liiketoimintaeettisissä kysymyksissä tukea ja neuvoa antavat lakiasiat-toiminto yhteistyössä sisäisen tarkastuksen ja turvallisuus -toimintojen kanssa. Sisäisen tarkastuksen tehtävänä on osaltaan varmistaa lainsäädännön ja viranomaisvaatimusten huomioiminen organisaation toiminnassa.
Toimintaohjeesta informoidaan TVO:n alihankkijoita muun muassa liittämällä toimintaohje alihankkijoiden ja yhteistyökumppaneiden sopimuksiin. Henkilöstö ja Olkiluodossa toimivat alihankkijat käyvät toimintaohjeen verkkokoulutuksen. Vuonna 2018 Toimintaohjekoulutuksen suoritti yhteensä 335 henkilöä.
TVO:n toimintajärjestelmä kattaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen tuotantotoiminnan, tuotantokyvyn ylläpidon ja kehittämisen, tuotantokapasiteetin lisärakentamisen sekä niiden ohjaukseen ja resursointiin tarvittavat toiminnot. Järjestelmä täyttää kansainvälisten laadunhallinta-, ympäristö- sekä työterveys- ja työturvallisuusstandardien vaatimukset ja sen on sertifioinut DNV GL Business Assurance Finland Oy Ab. Toimintajärjestelmän yleinen osa toimii myös Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksymänä luvanhaltijan laadunhallintajärjestelmänä. Toimintajärjestelmän toteutusta, toimivuutta ja tehokkuutta seurataan säännöllisesti sisäisillä auditoinneilla ja johdon katselmuksissa.
TVO:n toimintajärjestelmä täyttää muun muassa seuraavissa ohjeissa ja standardeissa esitetyt vaatimukset:
• Laadunhallintajärjestelmä ISO 9001:2015, STUK YVL A.3 Ydinlaitosten johtamisjärjestelmä
• Ympäristöjärjestelmä ISO 14001:2015, EMAS-asetus 1221/2009
• Energiatehokkuusjärjestelmä (ETJ+)
• Työterveys- ja työturvallisuusjohtamisjärjestelmä OHSAS 18001:2007.
Hallituksen ja sen keskuudestaan valitsemien valiokuntien kokouksissa käsitellään merkittävimpiä vastuullisuuden näkökohtia, esimerkiksi ydinturvallisuusvaliokunnassa turvallisuuskulttuurin edistämiseen liittyviä asioita. Tarkastus- ja rahoitusvaliokunnassa seurataan muun muassa omistaja-arvon kehittymistä. OL3-valiokunnan työskentely keskittyy suomalaisten sähkönsaannin ja positiivisen ilmastovaikutuksen turvaavan voimalaitosprojektin valmistumisen seurantaan ja edistämiseen.
Vastuullisuuden merkittävimpiä näkökohtia johdetaan ja niiden parissa työskennellään kaikkialla TVO:n organisaatiossa, kuten johtoryhmässä sekä liike- ja palvelutoiminnoissa. TVO:n vastuullisuuden tavoitteista ja linjauksista vastaa toimitusjohtaja, ja johtoryhmä käsittelee ja hyväksyy ne. Johtoryhmä vastaa strategian, strategisten hankkeiden ja tavoitteiden toimeenpanosta sekä tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksien kehittämisestä. Se myös toimii toimitusjohtajan apuna konsernin strategisen toiminnan suunnittelussa ja johtamisessa.
Vastuullisuusryhmän tehtävänä on
• vastuullisuustavoitteiden, linjausten, toiminta-suunnitelman ja mittaamisen päättäminen
• sidosryhmien odotusten huomioiminen
• vastuullisuustavoitteiden, toimenpiteiden ja mittaamisen seuranta.
• yhteiskuntavastuupolitiikan ja toimintaohjeen laadinta, toteutumisen seuranta ja kehittäminen.
• vastuullisuusasioiden raportointi toimitusjohtajalle ja johtoryhmälle 1-2 kertaa vuodessa.
Vastuullisuuden näkökohtia käsitellään TVO:n organisaatiossa ja organisaatiokäsikirjassa määritellyissä työryhmissä:
Turvallisuus | turvallisuusryhmä, polttoaineryhmä, työsuojeluryhmä, ALARA-ryhmä, turvallisuuskulttuuriryhmä, yritys- ja tietoturvallisuuden johtoryhmä, CAP-ryhmä, laitoskokous, ikääntymisen hallintaryhmä, polttoaineryhmä, tutkimus- ja kehitysryhmä, teknisten palveluiden ohjausryhmä, laitoskokous, vuosihuoltoryhmä, käyttökokemusryhmä, talous-osaamiskeskus
|
Hyvä työyhteisö
| työsuojeluryhmä, ALARA-ryhmä, HR-osaamiskeskus, viestintä-osaamiskeskus, Parempi työpaikka -ohjausryhmä |
Omistaja-arvo | riskienhallintaryhmä, teknisten palveluiden ohjausryhmä, talous-osaamiskeskus, viestintä-osaamiskeskus |
Suomalaisten sähkönsaanti ja ilmastovaikutus
| ympäristöryhmä, energiatehokkuusryhmä, ALARA-ryhmä, ympäristö- ja ydinjätehuollon tutkimusryhmä, tutkimus- ja kehitysryhmä, kemikaalityöryhmä, viestintä-osaamiskeskus, riskienhallintaryhmä, säädösmuutostyöryhmä |