TVO:n tavoitteena on taata henkilöstölle, urakoitsijoille ja palveluntoimittajille turvallinen työpaikka ja toimintaympäristö sekä varmistaa yhtenäiset toimintatavat konsernin toiminta-alueella.
Työterveys- ja työturvallisuustoimintaa ohjaa sertifioitu OHSAS 18001 -standardin mukainen työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmä (TTT-järjestelmä). Se pitää sisällään myös OL3-rakennustyömaatoiminnan TVO:n vastuualueen osalta. Vuoden 2018 aikana on aloitettu työ TTT-järjestelmän uudistamisesta ISO 45001 –standardin mukaiseksi ja samalla yhdistetään TVO:n ja Posivan TTT-järjestelmät.
Työturvallisuusorganisaation missiona on: Linjaorganisaatio tunnistaa ja valvoo oman työturvallisuusvastuunsa ja hoitaa itsenäisesti työturvallisuusasioitaan. Työturvallisuusorganisaatio on asiantuntijaorganisaatio, joka tukee, valvoo ja kehittää työturvallisuustoimintaa sekä auttaa linjaorganisaatiota onnistumaan.
Johdon katselmuksissa kahdesti vuodessa raportoidaan johdolle TTT-järjestelmän toimivuutta sekä tarvittavia korjaavia toimenpiteitä. Toiminnan kehitystä tukee vuosittain asetut työturvallisuustavoitteet.
Työterveys- ja työturvallisuuden politiikka on kirjattu yhtiötason politiikkaan yhteiskuntavastuun osa-alueelle. Lähtökohtana työterveys- ja työturvallisuuspolitiikalle on nolla tapaturmaa -ajattelu, hyvän työilmapiirin ja työskentelyolosuhteiden ylläpitäminen sekä nollatoleranssi työpaikalla tapahtuvan häirinnän, ahdistelun tai kiusaamisen osalta.
Työturvallisuuskorttikoulutuksen suorittamista edellytetään kaikilta Olkiluodon alueella työskenteleviltä, ja se on kulkuluvan ehto. Nolla tapaturmaa -tavoitteen mukaisesti kaikki tapaturmat on estettävissä hyvällä työn suunnittelulla, ennakoivalla vaarojen tunnistamisella ja laadukkaalla työn toteutuksella.
Organisaatiorajat ylittävää työturvallisuusyhteistyötä
Työturvallisuustoimintaa koordinoi yritysturvallisuuden osaamiskeskuksen palo-, ympäristö- ja työturvallisuustiimin työturvallisuuden asiantuntijat. Lisäksi henkilöstöryhmät (työntekijät ja toimihenkilöt) ovat valinneet työsuojeluvaltuutetut ja -varavaltuutetut omasta joukostaan. Olkiluodossa toimii työsuojeluryhmä, joka koostuu työturvallisuuden asiantuntijoista, työsuojeluvaltuutetuista, eri liiketoimintojen ja yksiköiden edustajista sekä työterveyshuollon edustajista. Ryhmän kokoonpano on kattava ja sillä on varmistettu, että ryhmä edustaa koko henkilöstöä.
Yhtiön johto katselmoi työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmän toimivuutta kaksi kertaa vuodessa. Johto asettaa työterveys- ja työturvallisuustoiminnalle yhtiötason tavoitteet. Työturvallisuuden johdon edustajana johtoryhmässä toimii Turvallisuus-liiketoiminnan johtaja. Kerran kuukaudessa johto tekee turvallisuuskierroksen etukäteen sovitussa kohteessa, ja kierroksien havainnot kirjataan sähköiseen laadunhallinnan tietojärjestelmään mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Työturvallisuuden kehittymistä seurataan myös yhtiön hallituksessa.
Vuoden 2018 tavoitteeksi asetettiin Olkiluodon yhteisen tapaturmataajuuden laskeminen edellisen vuoden tavoitetasosta 20 %, mikä tarkoittaa tapaturmataajuuslukuna 3,2 tai alle tapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden. Tämä tavoite koskee TVO:n, Posivan ja alihankkijoiden Olkiluodossa työskentelevää henkilöstöä.
Olkiluodon (ei CFS) tapaturmataajuus < 3,2 | Tapaturmataajuuden seuranta kuukausittain kumulatiivisesti 12 kk taaksepäin | 3,6 |
Työturvallisuusorganisaation toiminnan suunnittelussa määriteltiin työturvallisuustavoitteet, joilla pyritään vaikuttamaan konsernin asettamaan tavoitteeseen. Päälinjauksina vuonna 2018 oli henkilökohtaisten suojainten käyttö Olkiluodossa, esimiesten turvallisuuslähtöisen toiminnan tukeminen sekä riskinarviointien ja -hallinnan kehittäminen.
TVO:n oman henkilöstön poissaoloon johtaneita tapaturmia oli koko vuoden osalta kolme, ja tapaturmataajuudeksi tuli 2,1 tapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden. Poissaolopäiviä tapaturmista kertyi 81 päivää. Kodin ja työpaikan välisillä työmatkoilla sattui kaksi poissaoloon johtanutta tapaturmaa. Kaikki poissaoloihin johtaneet työtapaturmat on tutkittu ja niille on määritetty korjaavat toimenpiteet, jotta vastaavanlaiset tilanteet eivät pääse toistumaan.
TVO:n alihankkijoille Olkiluodoissa sattuneita poissaoloon johtaneita tapaturmia sattui kuusi, ja tapaturmataajuudeksi tuli 4,4 (vuonna 2017: 9,5) tapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden. Poissaoloa alihankkijoiden tapaturmista kertyi 24 (2017: 216) päivää. OL3-työmaalla poissaoloon johtaneita tapaturmia sattui 9.
Olkiluodon yhteinen tapaturmataajuus on 3,6. Tässä laskennassa ovat mukana TVO:n henkilöstö, Posivan henkilöstö ja kaikki Olkiluodossa toimineet alihankkijat pois lukien OL3-työmää, jonka tilastot raportoivat AREVA-Siemens -konsortio.
Strategiasuunnittelun yhteydessä yhtiön johto on määrittänyt vuoden 2019 tavoitteet. Työturvallisuus on mukana turvallisuuden strategiasuunnittelussa. Yhtiötason tavoitteeksi on asetettu Olkiluodon yhteisen tapaturmataajuuden laskeminen lukuun 3,2 tai alle tapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden.
Huolellinen tutkinta ja ohjeistus ehkäisevät tulevia tapaturmia
Havaittujen vaaratilanteiden raportointi auttaa tapaturmien torjunnassa. Vaaratilanteiden tutkinnan ja korjaavien toimenpiteiden avulla pyritään ehkäisemään jatkossa vastaavien tapahtumien synty. Olkiluodossa yleisimpiä tapaturmatyyppejä vuonna 2018 olivat liukastumisien ja kompastumisien lisäksi oikosulkujen aiheuttamat palovammat.
Vahingoittuneen esimies yhteistyössä työturvallisuusorganisaation kanssa käynnistää tapaturmien tutkinnat. Tapaturmatutkinnat raportoidaan linjajohdolle, jonka tulee käsitellä ne omissa organisaatioissaan ja huolehtia korjaavien toimenpiteiden etenemisestä. Käynnissä olevien työmaiden turvallisuustasoa seurataan viikoittain tehtävillä TR-mittauskierroksilla.