Toimintaa ohjataan kansainvälisen ISO 14001:2015-standardin mukaan sertifioidun ympäristöjärjestelmän avulla, johon on yhdistetty myös energiatehokkuusjärjestelmä.
Järjestelmä on EMAS-rekisteröity ja sen tavoitteena on ympäristönsuojelun tason nostaminen ja jatkuva parantaminen. TVO on tunnistanut toimintansa ympäristö- ja energianäkökohdat ja arvioinut niistä 8 merkittäviksi. Ympäristö- ja energianäkökohtien merkittävyyttä arvioidaan lakisääteisten vaatimusten ja luvanvaraisuuden perusteella sekä huomioimalla vaikutuksen vakavuus/hyödyllisyys, todennäköisyys ja vaikutukset sidosryhmiin. Myös omat vaikutusmahdollisuudet vaikuttavat arviointiin.
Merkittäville ympäristö- ja energianäkökohdille on asetettu
tavoitteet
, jotka yhtiön johto vahvistaa. Eri organisaatioyksiköiden asiantuntijoista koostuva ympäristöryhmä seuraa tavoitteiden toteumatilannetta säännöllisesti noin kahden kuukauden välein. Ryhmän kokouksissa käydään läpi myös mahdolliset ympäristöpoikkeamat ja -havainnot sekä ajankohtaiset viranomais- ja muut ympäristöasiat. Ryhmä toimii asiantuntijana, neuvonantajana ja tiedonvälittäjänä ympäristöasioissa.
Vuonna 2018 tavoitteiden painopiste oli ympäristöriskienhallinnan kehittäminen sekä ympäristökoulutusten ja -viestinnän lisääminen. Ympäristöohjelman tavoitteiden toteuma kokonaisuudessaan on esitetty kohdassa
Ympäristöohjelman tulokset
.
Ympäristöjärjestelmän toimivuutta arvioidaan johdon katselmuksessa puolivuosittain. Tarvittaessa tavoitteiden saavuttamiseksi määritellään korjaavia toimenpiteitä. TVO tunnistaa toimintaa koskevat lakisääteiset ja muut vaatimukset ja seuraa niissä tapahtuvia muutoksia järjestelmällisesti. Myös näiden vaatimusten täyttymistä arvioidaan johdon katselmusten yhteydessä. Lisäksi toimintaa arvioidaan säännöllisesti sekä oman organisaation että ulkoisten arvioijien toimesta auditoinneilla.
Ennakoinnilla parempaa ympäristöturvallisuutta
Vuonna 2018 Olkiluodon ydinvoimalaitoksen alueella tapahtui ympäristövahinko, jossa työkoneesta oli valunut öljyä maaperään. Pilaantunutta maa-ainesta puhdistettiin kohteesta 9 tonnia. Lisäksi vuoden aikana havaittiin OL1-laitosyksikön rakentamisen aikana tapahtunut vahinko. Kohteessa toteutettiin kunnostustyö ulkopuolisen toimijan valvomana, ja yhteensä pilaantunutta maa-ainesta poistettiin noin 250 tonnia. Vähäisempiä ympäristövahinkoja tapahtui viisi. Näistä kolme oli öljyvuotoja sisätiloissa ja kahdessa öljyä oli joutunut pieniä määriä maaperään.
TVO:lla käytetään ennakoivaa turvallisuushavainnointia ympäristövahinkojen ehkäisemiseksi, koska vain tunnistettuja riskejä voidaan hallita. Ympäristöön ja energiatehokkuuteen liittyvien havaintojen tavoitteeksi asetettiin 80 havaintoa vuoden 2018 aikana. Tavoite ylitettiin selvästi 106 tehdyllä havainnolla. Turvallisuushavainnot liittyivät muun muassa jätteiden käsittelyyn, kemikaalien hallintaan, energiatehokkuuteen sekä rikkoutuneisiin työkoneisiin. Kaikkia tehtyjä turvallisuushavaintoja seurataan, ja epäkohdat korjataan välittömästi vahinkojen ehkäisemiseksi. Ympäristöviranomaiselle ilmoitetaan kaikista merkittävistä ympäristöpoikkeamista ja -tapahtumista.
Aktiivista sidosryhmäviestintää
Sidosryhmät ovat ympäristövastuullisen toiminnan kannalta merkittävässä roolissa. Olkiluodon vierailukeskuksessa käy vuosittain noin 12 000 vierailijaa, joille kerrotaan avoimesti TVO:n toiminnasta ja vastataan esille tuleviin kysymyksiin. TVO osallistuu vuosittain myös erilaisiin tapahtumiin ja messuille sekä järjestää lähikunnissa torikahvitapahtumia, joissa voi vaihtaa kuulumisia yhtiön edustajien kanssa. Näiden lisäksi on mahdollista lähettää palautetta tai kysymyksiä TVO:n Internet-sivujen kautta. TVO vastaa kaikkiin yhteystiedoilla varustettuihin yhteydenottoihin. Vuonna 2018 TVO ei saanut yhtään ympäristöön liittyvää ulkoista huolenilmaisua.
Myös aloitetoiminta tukee sidosryhmien osallistumista TVO:n ympäristöasioiden hallintaan. Aloitteita tehtiin vuonna 2018 yhteensä 125. Aloitteista osa liittyi toiminnan ympäristövaikutusten vähentämiseen tai energiatehokkuuden parantamiseen joko suoraan tai välillisesti.