Toiminta Olkiluodon ydinvoimalaitoksella oli vuonna 2018 lainsäädännön, ympäristölupien sekä ympäristöjärjestelmän mukaista.
TVO on toiminnallaan sitoutunut edistämään myös seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:
Asetettavien tavoitteiden perustana on vakaan ja ilmastoystävällisen sähkön tuottaminen yhteiskunnalle sekä ympäristönäkökohtien haitallisten vaikutusten minimointi sähkön tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. Tavoitteiden saavuttamiseksi määritellään toimenpiteet, vastuut ja aikataulut. Jatkuvan parantamisen varmistamiseksi tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti.
Ympäristöpäämäärille asetettujen tavoitteiden toteuma 2016-2018
Jäähdytysveden lämpökuorman hallinta/lämpömittaukset merialueella
Jäähdytysveden lämpötila pysyi ympäristöluvan asettamissa rajoissa koko ohjelmakauden ajan. Meriveden laajennettua oma-aloitteista lämpötilatarkkailua jatkettiin Olkiluodon lähialueilla, ja mittausten avulla hankittiin lisätietoa jäähdytysveden leviämisestä merialueelle. Saatujen tuloksien analysointia kehitettiin edelleen ja tuloksia tullaan hyödyntämään jatkossa ympäristön perustilan kartoituksissa.
Ympäristöriskien hallinnan kehittäminen
TVO on tunnistanut toimintaansa liittyvät ympäristönäkökohdat ja -riskit ympäristöjärjestelmän vaatimusten mukaisesti. Vuoden 2018 aikana päivitettiin ennaltavarautumissuunnitelma ympäristöriskien haltuunottamiseksi. Ympäristöriskien arviointimenettelyitä ja -työkaluja kehitettiin ja riskienarviointeihin tekemiseen hankittiin uusi työkalu.
OL3-työmaan ympäristöasioiden hallinta
OL3-laitosyksikön ympäristösuunnitelma, joka sisältää menettelyt ympäristövaikutusten hallitsemiseksi, on päivitetty. Laitosyksikön jätehuoltoa sekä kemikaalien turvallista käyttöä ja varastointia kehitettiin vuonna 2018.
Optimoitu ja hallittu ympäristökuormitus kemikaalien käytössä
Tavoitteeksi asetettu runkopolyypintorjuntaan käytettävän natriumhypokloriitin syötön määrä saatiin optimoitua OL1/OL2-laitosyksiköillä suunnitellusti. Kemikaalien hyväksyntämenettelyt laajennettiin TVO-konsernitasoiseksi ja kemikaalien säilytyksen ja varastoinnin ympäristöriskejä pienennettiin lisäämällä kaikki suoja-altaat säännöllisten tarkastusten piiriin.
Energiatehokkuustoimien ja -järjestelmän kehittäminen
Energiatehokkuustoimien ja -järjestelmän ylläpitoa ja kehittämistä jatkettiin. Sekä omaa henkilöstöä että yhteistyökumppaneita koulutettiin teknistaloudellisesti kannattavien energiansäästötoimien määrittämiseen ja kokonaisenergiankäytön hallinnan tehostamiseen.
Vuoden 2018 aikana TVO:lla jatkettiin perustila-analyysien tekemistä rakennuksiin, joihin ei vielä ollut tehty kohdekatselmusta. Lisäksi asennettiin uusia energiankulutusmittareita sekä OL1- ja OL2-laitosyksiköissä toteutettiin laitosmittaukset ja energia-analyysit vuosihuoltojen jälkeen.
Luonnon monimuotoisuuden tiedostaminen
Olkiluodossa on otettu käyttöön luonnon monimuotoisuutta kuvaavat tunnusluvut, joilla seurataan luonnon tilan muutoksia ja muutoksien taustalla olevia tekijöitä.
Kaatopaikkajätteen määrä alle 9,5 % kokonaisjätteen määrästä
Olkiluodon kaatopaikalle loppusijoitetun jätteen määrä oli noin 2 % kokonaisjätemäärästä vuonna 2018. Olkiluodon jätehuoltoa kehitettiin muun muassa jätteiden lajitteluopasteiden uudistamisella ja lajittelukoulutusta kehittämällä.
Matala- ja keskiaktiivisten jätteiden määrän vähentäminen
TVO-konsernin henkilöstöä ja yhteistyökumppaneita koulutettiin ympäristövastuusta käytännön harjoittelussa (ns. mock up -koulutus).
Henkilöstön työtavoista aiheutuvien ympäristövaikutusten ja kustannusten vähentäminen
Henkilöstön ja Olkiluodossa työskentelevien yhteistyökumppaneiden ympäristö- ja energiatehokkuuskoulutusta uudistettiin vuoden aikana. Ympäristövastuuta käsitellään useissa TVO-konsernin koulutuksissa ja siitä on viestitty monin eri tavoin, jotta kaikki Olkiluodossa työskentelevät tuntevat TVO-konsernin ympäristöperiaatteet, tavoitteet sekä sovitut menettelytavat ympäristöasioissa.
Henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden ennakoivien ympäristöhavaintojen määrää haluttiin lisätä merkittävästi, ja tavoitteessa onnistuttiin 106 tehdyllä ympäristöturvallisuushavainnolla.
Olkiluodon maankäytön kestävä kehitys ja infrastruktuurin rakentaminen huomioiden TVO-konsernin liiketoiminnalliset tarpeet
Pinta-alaltaan pienellä Olkiluodon saarella, neljän luonnonsuojelualueen ympäröimänä, tuotetaan noin kuudennes Suomen sähköstä. Tavoitteena on toimia strategisen suunnittelun mukaisesti siten, että energiantuotannon keskittäminen pienelle alueelle minimoi ympäristövaikutukset ja mahdollistaa luonnontilaisten alueiden säilyttämisen muualla. Infrastruktuurin ja maankäytön ohjausryhmä sovittaa yhteen luonnonympäristön ja alueelle suunniteltavan ja sijoitettavan infrastruktuurin huomioiden erityisesti luontokohteet ja luonnonsuojelualueet.
Yhteistyökumppaneiden ympäristöasioiden hallinnan ohjaus ja seuranta
Olkiluodossa työskentelevien yhteistyökumppaneiden ympäristöasioita valvottiin säännöllisillä ympäristötarkastuskierroksilla. Ympäristöasioiden vaatimusohjeistoa urakoitsijoille päivitettiin ja TVO:n toimittaja-arviointikyselyitä laajennettiin.
Prosessin puhtauden varmistaminen, nolla irto-osapoikkeamaa
TVO nimitti FME- ja HU-koordinaattorin vastaamaan prosessin puhtaudesta. Irto-osa -ryhmä on aktiivisesti jatkanut henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden tietoisuuden lisäämistä prosessin irto-osiin liittyen ja madaltanut prosessin irto-osariskejä koulutuksen ja käytännön harjoittelun avulla. Lisäksi on otettu käyttöön entistä parempia irto-osasuojaimia. Vuosihuollon aikana toteutettiin säännöllisesti siisteys- ja järjestyskierroksia.
Radioaktiivisten ilmapäästöjen pitäminen selvästi viranomaisrajoja alhaisempina
Radioaktiiviset ilmapäästöt olivat huomattavasti alle viranomaisten asettamien rajojen huolimatta laitosyksiköiden polttoainevuodosta. TVO:n omia ALARA-ohjelman tavoitteita ei saavutettu jalokaasujen ja jodin osalta.
Radioaktiivisten vesipäästöjen pitäminen selvästi viranomaisrajoja alhaisempina
Radioaktiiviset vesipäästöt (fissio- ja aktivoitumistuotteet) olivat huomattavasti alle viranomaisten asettamien rajojen. TVO:n oman ALARA-ohjelman tavoitteet myös saavutettiin.
Ydinturvallisuusriskin hallinta
Riskejä tunnistetaan aktiivisesti ja mitataan todennäköisyyden ja seurausten suhteen ajantasaisella PRA:lla (Probabilistic Risk Assessment). Tunnistettuja riskejä pienennetään SAHARA (Safety As High As Reasonably Achievable) -periaatteen mukaisesti. Fukushiman onnettomuuden seurauksena TVO on kehittänyt laitosyksiköiden varautumista äärimmäisiin luonnonilmiöihin ja samanaikaisiin sähkövoiman syötön häiriöihin. Varautumiseen liittyvät laitosmuutokset ovat käynnissä ja pääosin myös toteutettu, mikä on näkynyt ydinturvallisuusriskin merkittävänä pienenemisenä. Loput parannukset toteutetaan lähivuosien aikana. PRA-menetelmällä arvioiduissa sydänvaurion ja radioaktiivisen ympäristöpäästön riskeissä tapahtuneet muutokset aiheutuivat laitosmuutoksista sekä laitosyksiköiden PRA-malleihin tehdyistä parannuksista.